New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

5 BŪDAI, KAIP JŪSŲ VAIKAS GALI ĮKVĖPTI IR PADĖTI BENDRUOMENEI


Kai šeimos ir bendruomenės susiduria su sunkiais laikais, taip pat ir pandemijomis, stichinėmis nelaimėmis arba kitomis traumuojančiomis situacijomis, dėl to kilęs sujudimas ypač klaidina ir gąsdina vaikus. Vaikai džiaugiasi nuspėjamumu ir kasdienybe, todėl staigūs pokyčiai gali sukelti nerimą.

Vienas iš būdų atkurti vaiko pasitikėjimą savimi ir kontrolę sudėtingais laikais yra suteikti jam galimybių ir paskatinti prisidėti kuriant socialinę gerovę. Papildomi pagalbos ir palaikymo kitų žmonių privalumai:

  • Streso ir nerimo sumažėjimas;
  • Suteikia tikslo turėjimo jausmą;
  • Didėja laimės jausmas ir gerėja sveikata;
Be to, jūsų vaikas pakels jūsų aplink esančių žmonių nuotaiką - tai mums visiems gali būti naudinga sunkiu metu. Išbandykite šias penkias naudingas (ir linksmas) veiklas, kurios padės jūsų vaikui padėti bendruomenei ir sukurti ryšius. 

PADARYTI MOTYVUOJANČIUS AKMENIS

Dekoruokite akmenis, ant jų užrašydami motyvuojančias mintis, tada palikite akmenis pašto dėžutėse, ar kieme, matomose vietose, kad žmonės juos galėtų rasti. Štai keletas minčių kurias galite rašyti ant akmenų, tačiau jauskitės drąsiai ir kurkite jas patys!
  • Nesustok!
  • Tu esi stiprus!
  • Tu svarbus!
  • Mes visi esame kartu!
  • Tu gali!
  • Tu esi mylimas!
  • Žingsnis po žingsnio!
Jūsų vaikai galės puošti ir rašyti motyvuojančias žinutes ant akmenų, o jie tikrai privers šypsotis kaimynus!

PIEŠKITE ANT GRINDINIO KREIDELĖMIS

Vaikai gali rašyti spalvingus pranešimus ant pėsčiųjų tako kreidelėmis. Idėja yra papuošti gatves, kad praeiviai galėtų džiaugtis ir tapti laimingesniais pamatę šias žinutes. Jaunesni vaikai taip pat gali piešti laimę sukeliančias figūras: širdeles, vaivorykštę, saulę, laimingus veidelius ir t.t. Tiesiog pasiūlykite vaikams rašyti žinutes ar piešti figūras, kurios praskaidrins kitų žmonių dieną. 

PAVERSKITE NAMŲ LANGUS STENDAIS

Langai yra dar vienas būdas padrąsinti kaimynus ir susisiekti su jais net iš tolo. Ant langų galite parašyti gražius žodžius ar palinkėjimus savo kaimynams. Taip pat ant langų galite pakabinti širdeles, vaivorykštes ar tai ką patys sugalvojate, skleisti pozityvumui. 

Pastarosios pandemijos metu, kai kurios užsienio seniūnijos netgi surengė “meškų medžioklę”, kad galėtų suteikti linksmą, socialinį žaidimą vaikams ir jų šeimoms. Žaidimo dalyviai dėdavo meškiukus ar kitus minkštus žaislus prie savo langų, tuomet vaikai, kai važiuodavo ar eidavo aplink kaiminystę stengdavosi pamatyti tuos žaislus kitų žmonių languose. 

Jei jūsų miestelis turi skelbimų lentą, ar bendrą Facebook grupę, pabandykite susisiekti su savo kaimynyste ir kartu suorganizuoti kažką paprasto savo bendruomenės vaikams. Vaikai gali pasirinkti ir sudėti žaislus kaimynų languose, o vėliau eiti visi pasivaikščioti ir ieškoti žaislų! 

Bet kuriuo sunkiu metu, ši veikla gali padėti, kaip puikus būdas pralinksminti vaikus ir jų šeimas, sukuriant galimybes praleisti kokybišką laiką kartu. 


PRADĖKITE VAIKŲ KNYGŲ MAINUS

Knygų mainai yra puikus gestas padėti savo bendruomenei. Sukurkite savo bendruomenės biblioteką iš nenaudojamų knygų lentynų, dėžių ar spintelių. Pakabinkite ženklą, padrąsinantį kitus imti knygas (taip pat ir tokį, kuris skatintu aukoti knygas). Skleiskite žinią miestelio skelbimų stende, Facebook grupėje ar išsiunčiant laiškus kaimynams. Vaikai taip pat gali dekoruoti šią “biblioteką” ir taip pat gali padėti surasti knygas, kurias paaukosite jūs. 

SUKURKITE MAISTO SANDĖLIUKĄ

Tą patį procesą galite atlikti ir su mini sandėliuku. Raskite spintelę ar dėžę arba, jei esate meistriški, pagaminkite savo medinę dėžę. Pripildykite dėžutę ne greit gendančiu maistu, asmeninės priežiūros priemonėmis. Palikite ženklą raginantį kaimynus pasiimti tai ko jiems reikia. Kaimynai taip pat kviečiami dovanoti daiktus, dedant juos į dėžę. 

Daug šeimų susiduria su finansiniais sunkumais, todėl jie gali neįsigyti daugelio svarbių prekių. Sukurti sandėliuką, kuris padėtų kaimynams, kuriems reikia pagalbos, yra vertingas indėlis bendruomenei.

Jūsų vaikai gali padėti jums dekoruoti tą dėžę, surasti produktus kuriuos dovanosite arba parašydami laiškus kaimynams ir skleisdami žinią. Vykdydami šią veiklą jūsų vaikai suteiks bendruomenei solidarumo, padrąsinimo ir vilties jausmą. Tuo pat metu jie pajus tikslo turėjimo jausmą, kuris ugdo pasitikėjimą savimi ir atkuria tam tikrą savo gyvenimo kontrolės, bei nuosavybės jausmą. 


Kai kurie jūsų kaimynai greičiausiai bus įkvėpti skleisti dar daugiau gerumo, paversdami jūsų kaimynystę laimingesne vieta gyventi net sunkiu metu.


Straipsnis verstas iš: https://biglifejournal-uk.co.uk/blogs/blog/ideas-kids-help-community

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS