New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

Patarimai kaip padėti vaikui pamilti skaitymą.


Savo vaikus dažnai matome kaip nepriekaištingus, tobulai besielgiančius angelus, įsivaizduojame, kad jie su malonumu ims skaityti knygas bei domėtis literatūra, ypač, jei patys mėgstame skaityti. Bet, kaip ir daugelis tėvų norų, ši taip pat gali pilnai neišsipildyti.
Tai neturėtų būti keista. „Norime, kad vaikai skaitytų, tačiau jie patiria vis didesnį spaudimą tai daryti, ir tai gali užgožti šios nuostabios veiklos džiaugsmą“, - sako Nancy Carlsson profesorė ir knygos „Atgal iš vaikystės“ autorė. Žinoma, dalis to, kas daro skaitymą maloniu, yra mokėjimas sklandžiai skaityti. Tačiau „Tėvai neturėtų būti tie, kurie verčia mokytis ar matyti tai kaip svarbiausią dalyką“ teigia profesorė, „Tėvai paprasčiausiai turi skaityti kartu su savo vaikais.“ Kitais žodžiais sakant, pristatykite tai kaip smagų ir lengvą užsiėmimą. Knygos turėtų priversti jus juoktis ir šypsotis, perkelti į tolimus kraštus, paversti jus didžiausiu drakonu ir sukelti įvairias emocijas. Jei su knygomis elgsimės taip lyg jos yra magiškos ir vertingos, mūsų vaikai užaugs taip pat taip manydami.

Pradėkite nuo šių idėjų patvirtintų ekspertų ir mamų ir įvyks stebuklas.


1.     Muzikos klausimą paįvairinkite audio knygomis.
Taip, audio knygos skaitosi, kaip skaitymas ir jos turi teigiamą poveikį vaikų ir knygų santykiui. „Girdint kažką užtikrintai skaitant knygą, gali tapti puikiu būdu mokytis sklandžiai, raiškiai, greitai ir gerai skaityti tekstą“ teigia Elissa Mostransky skaitymo mokytoja ir keturių vaikų mama. Jos mėgstamiausios vaikiškos audio knygos yra „Šarlotės voratinklis“ ir „Stebuklingas namelis medyje“. Įvairių, gražių audio pasakų galite rasti: https://player.fm/series/vaiku-radijo-teatras

2.   Rodykite meilę skaitymui.
„Vaikai mokosi iš suaugusiųjų“ sako Schwartzas. „Jei užaugi greito maisto apsuptyje, tau patiks greitas maistas, jei užaugi knygų apsuptyje, tau patiks knygos“. Dviejų nenorių skaitytojų mama su džiaugsmu dalijasi: „Aš įsitikinu, kad vaikai mato mane skaitant, bet taip pat nepamirštu kalbėti su jais apie knygas. Pabrėžiu tai, kas dienos eigoje man primena istoriją iš knygos, nes noriu, kad jie pamatytų, jog knygos suteikia man džiaugsmą ir gali jį suteikti jiems“.

3.   Pasidarykite skaitymo kampelį.
Tylus, jaukus ir pilnas knygų kampelis skaitymui – būtinybė. „Vaikams patinka tvirtovės todėl galite pastatyti dvi kėdes ir apgaubti jas antklode“ sako Kristina Droskoski, skaitymo specialistė ir trijų vaikų mama. „Kartu su savo vaiku ruošiant skaitymo vietą, kurioje jis norėtų praleisti laiką, patį skaitymo laiką daro dar patrauklesnį“. Apsvarstykite paplūdimio temą: rankšluosčiai ant žemės, paplūdimio skėtis padėtas palei sieną, vandenyno plakatas, ir smėlio kibiriukai knygoms laikyti. Kitos galimybės: pirato įlanka, lietaus miškas ar erdvėlaivis.


4.   Padėkite atgaivinti knygas.
Raskite knygų, kurios įkvėpė vaiką ir atgaivinkite ją nauja patirtimi sako Dr. Carlsson-Paige. Jei jūsų trimetis mėgsta „Trys paršiukai“ pasaką nusiveskite jį pažiūrėti paršelių gyvai. Skaitote apie žvaigždes? Nueikite į planetariumą. Aplankykite vietas, kurios buvo aprašomos knygoje. Pasirinkite klasiką pagal kurią buvo sukurtas ir filmas – „Tiltas į Terabitiją“; „Liūtas, ragana ir drabužių spinta.“ arba „Čarlis ir šokolado fabrikas“ , knygas skaitykite kartu, po kelis skyrius. Kai baigsite surenkite perskaitytos knygos filmo peržiūrą kartu su šeima. Tai puikus būdas motyvuoti tuos, kurie nenori skaityti..

5.     Savo namus pripildykite knygomis.
„Apsupant vaikus knygomis nuo mažų dienų yra didesnė tikimybė juos jomis sužavėti“ teigia Alice Sterling Honig vaikų raidos ekspertė. Parinkite knygas pagal vaikų amžių, bei artimus jų kasdienybei, taip juos sudominsite ir jie pradės pastebėti knygas, susies jas su vykstančiais dalykais ir sustiprins susidomėjimą. Paieškokite knygų pagal temas, kuriomis šiuo metu domisi jūsų vaikas. Palikite jas bet kur (net ant automobilio grindų!) ir jie jas atras. “Nelaikykite knygų lentynose“ pataria Dr. Honig. „Leiskite mažiems vaikams liesti knygas,  nešiotis aplink, net pasiimti vandeniui atsparias į vonią“.

6.     Skaitykite garsiai, net tada kai jiems to nereikia.
„Garsus skaitymas padeda ir socialiniams įgūdžiams gerinti ir mokytis, todėl tame yra didelės vertės“ sako Dr. Carlsson-Paige. Vaikai mokosi skaityti ir mylėti geriausiai, kai per daugelį metų girdėdami nesuskaičiuojamas istorijas prasmingame kontekste. Klausymasis taip pat suteikia pavargusiems skaitytojams pertrauką ir lėčiau išvargins jūsų vaiką.


7.     Vizitus bibliotekoje paverskite nuotykiu.
Pasikliaukite bibliotekininkais – jiems mokama, kad skaitymas vaikams būtų stebuklingas. Patikrinkite skelbimų  lentą prieš eidami ieškoti knygų, kad sužinotumėte kokios veiklos galbūt vyksta. Įsiminkite tinklalapį, kad žinotumėte artėjančius įvykius. „Net jei vesitės savo vaiką į biblioteką, tarkime, ieškoti informacijos statybų projektui, jam tai  asocijuosis su linksmybėmis ir tai yra geras dalykas“ sako Droskoski. Gaukite savo vaikams  bibliotekos korteles. „Tai padės jiems sekti savo skaitymo  patirtį“ priduria ji.

8.     Mažiesiems skaitykite tas pačias knygas daug kartų.
Knygos skatina ankstyvą kalbos vystymąsi. Pirmiausiai vaikai pastebi paveikslėlius, tada  išmoksta versti puslapius, vėliau jie supranta, kad istorija kiekvieną kartą kartojasi – tai ankstyvo mokymosi skaityti pagrindai. Knygos, kurios  rimuojasi yra ypač naudingos: „Rimavimas padeda geriau suvokti fonetiką – atpažinti pasikartojančius garsus“, teigia Dr. Carlsson-Paige. „Vaikai mėgsta rimuoti, nes jie išmoksta eiles ir gali jas pakartoti“.

9.  Gaminkite.
„Kai ingredientai ir instrukcijos yra skaitomos lėtai daug kartų, tai pagerina supratimą“ pažymi Droskoski. Gaukite receptų knygą bibliotekoje ir leiskite savo vaiku išsirinkti patiekalą kurį kartu gaminsite. „Paprašykite vaiko garsiai perskaityti receptą, kol jūs ruošiate ingredientus“, siūlo Droskoski. „Tada pasikeiskite rolėmis“. Taip pat paprašykite išrašyti meniu – įtraukimas į rašymo žaidimą taip pat sustiprina skaitymo įgūdžius.


10.  Atidarykite knygų klubą.
Viskas ko tam reikia, tai dviejų žmonių skaitančių tą pačią knygą. Lai jūsų vaikas paprašo draugo, arba klubą atidarykite vaiko ir mamos pastangomis. Išsirinkite datą ir susitikimo vietą, atsineškite keletą klausimų  pokalbio pradžiai vystyti (geriausia knygos dalis, mėgstamiausias personažas, alternatyvos kitokiai pabaigai). „Skaitymas tai socialinė veikla ir knygų klubai yra puikus būdas pasidalinti patirtimi su draugais ar šeima“, sako Dr. Carlsson-Paige, kuri yra knygų klubo narė kartu su savo anūke. (Jos susitikimus daro per Skype!)

Skaitymas nėra mielas visiems vaikams, tačiau tai yra dažna problema šiam modernių laikų  pasaulyje. Įtraukite skaitymą į vaiko mylimas veiklas, skaitykite instrukcijas, plėskite žinias jo mylimoje veikloje skaitydami knygas. Neverskite to daryti per prievartą, ieškokite būdų kaip jūsų vaikas gali pamilti skaitymą. Rodykite pavyzdį, vaikai mokosi iš tėvų, kurkite jaukią skaitymo atmosferą. Dovanokite vaikui knygas, vaikų vaizduotė yra labai stipri, skaitant knygas jie gali persikelti į praeitį ar net į ateitį, tapti kokiais tik nori personažais. Knygos atveria mums įvairiausias galimybes, paaiškinkite tai vaikams ir tai taps mylima jų veikla. 

Straipsnis parašytas remiantis:


Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS