New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

Vaikų sukurtos verslo idėjos pribloškė verslininkus ekologiniu mąstymu, sąmoningumu ir išradingumu



Lietuvos verslininkai Vilniuje vykusiame vaikų verslo idėjų „MiniBoss“ STARTUP forume rinkosi geriausias idėjas, kurias padės įgyvendinti. Būsimieji jaunųjų startuolių mentoriai buvo maloniai nustebinti šiuolaikinių vaikų išradingumu, kūrybingumu, ekologiniu mąstymu ir sąmoningumu. Kai kurios idėjos buvo prilygintos genijaus, reliatyvumo teorijos kūrėjo, Nobelio premijos laureato Alberto Einšteino idėjoms.



Švarinanti plėvelė su nano dalelėmis

Magiški batai su kylančia platforma, draugiški gamtai telefonų dėkliukai iš perdirbto plastiko, kurie pakrauna išmanųjį prietaisą su saulės energija, palapinė su įsiūtais baldais ir šildančiu padu, aukštakulniai, kurių kulniukai nusilenkia, permatoma švarinanti plėvelė su nano dalelėmis, plastikinių maišelių rūšiavimo ir lydymo mašina, tausojantys gamtą išmanūs sąsiuviniai ir prietaisas, atjungiantis pasikrovusius įrenginius.

Visi šie vaikų verslumą ugdančios mokyklos „MiniBoss“ auklėtinių sukurti projektai sulaukė išskirtinio verslininkų dėmesio. Apie 20 Lietuvos verslininkų išsirinko idėjas, kurias padės tobulinti bei įgyvendinti.

„Startup'ų forumas – tai mūsų auklėtinių verslo idėjų pristatymas, kurio metu vaikai ieško savo būsimam verslui rėmėjų ir mentorių. Mūsų vaikai mokosi savarankiškai generuoti ir realizuoti verslo idėjas, vadovauti šiuolaikiniam verslui, kurti inovacijas, realizuoti savo potencialą, kurti sėkmingus šeimos verslus. Šie vaikai keičia Lietuvos ir pasaulio ateitį“, - įsitikinusi „MiniBoss“ STARTUP forumo organizatorė, vaikų verslo mokyklų „MiniBoss“ Vilniuje ir Klaipėdoje vadovė Diana Blažaitienė.


Ambicingos ir įkvepiančios idėjos

„MiniBoss“ STARTUP forume dalyvavę verslininkai pastebėjo, kad vaikų idėjos – ambicingos, „skraidančios“ ir įkvepiančios.

„Vaikai stebino savo ekologiniu sąmoningumu ir kūrybingumu pritaikant idėjas praktiškai. Didžioji dalis išgirstų idėjų gali būti sėkmingai įgyvendintos. Be to, vaikų vizijos sutampa su Europos Sąjungos prioritetinėmis kryptimis. Tai tikrai stebina, atsižvelgiant į jaunųjų startuolių amžių“, - teigė debesų kompiuterijos įmonės „Getspace“ įkūrėjas Vytautas Bernotas, tapęs net kelių projektų mentoriumi.

Idėjas kūrusiems kai kuriems vaikams – vos 6 metai, o vyriausiems – tik 14 metų.

„Viskas prasideda nuo mažos svajonės. Todėl reikia drąsiai svajoti ir svajones įgyvendinti vienam ar su komanda. Nebijoti! Siekti! O svarbiausia – tikėti savimi! – linkėjo “Biomedikos centro” projektų vadovė Justina Kašėtaitė, taip pat išsirinkusi keletą projektų, kuriuos padės įgyvendinti vaikams. – Ypač didelį įspūdį paliko vaikų idėjos, drąsa, komandinis darbas. Likau labai sužavėta!”.

„Grizlio metodas“ autorius, verslo treneris – konsultantas Valentinas Marinionokas tvirtino išgirdęs bent keletą labai įdomių idėjų, kurias pavadinti vaikiškomis neapsiverčia liežuvis: „Esu tikras, kad turint tokių vaikų kapitalą Lietuvos laukia įdomi ir graži ateitis. Linkiu tas idėjas įgyvendinti ir tikiu, kad taip ir bus bent daliai jų.“




Magiški batai su kylančia platforma
Mergaičių komandai kilo idėja sukurti magiškus batus su kylančia platforma. Kodėl? Jos aiškino, kad vaikai dažnai ko nors nepasiekia, pavyzdžiui, lentos, kitų aukštai esančių daiktų, negali išvalyti langų, reikia lipti ant taburetės, sunku užlipti ant arklio ir panašiai.

„Sun Buddies“ komanda sprendė, kaip sumažinti taršą pasaulyje. Problemos – dažnai keičiami ir išmetami telefonų dėklai, ne laiku ir ne vietoje išsikraunantys telefonai, tarša gaminant elektros energiją. Kasmet išmetama net 181 milijonas kilogramų plastmasės iš telefonų dėkliukų visame pasaulyje. Vaikų komanda sukūrė perdirbto plastiko telefonų dėkliukus, kurie pakrauna išmanųjį prietaisą su saulės energija. Jie siūlo prekybos centruose bei mokyklose specialiose dėžėse rinkti panaudotus telefonų dėklus, perdirbti juos ir gaminti naujus.

„Gamtoje gali būti labai jauku, šilta ir patogu, nes daug kas dėl to nenori miegoti palapinėse“, - sako kita mergaičių komanda, sukūrusi palapinę su viduje įsiūtais baldais ir šildomomis grindimis.

Mergaitės nori išspręsti kelias problemas – stovyklaujant dažnai būna šalta miegoti palapinėse bei trūksta vietos, kur pasidėti daiktus.


Aukštakulniai, kurių kulniukai nusilenkia

Įdomiausia, kad šią idėją – aukštakulnius, kurių kulniukai nusilenkia, sukūrė 4 berniukų ir 1 mergaitės komanda. Berniukai pastebėjo problemą, kad mamoms dažnai pavargsta kojos ir todėl joms reikia pasiimti papildomus batus.

„Daug vargo, kol mamos juos persiauna. Be to, moterims reikia daug batų. Tik viena pora batelių ir gyventi bus lengviau“, - idėją pristatinėjo jos autoriai.

Aukštakulnių kulnai gali prisitvirtinti prie batelių pagrindo arba šono. Privalumas nuo konkurentų – nereikia nešiotis batų kulnų.

Komanda „Bombos“ sukūrė švarinančią plėvelę su nano dalelėmis. Vaikai pastebėjo problemą, kad ant automobilių langų matosi tarša, neskaniai kvepia išmetamosiomis dujomis, be to, jos sukelia kvėpavimo takų uždegimą, kenkia gamtai, dėl to rūgštėja lietus. Kitas svarbus argumentas – kasmet pasaulyje miršta apie 5 milijonus žmonių dėl oro taršos. Švarinančios plėvelės privalumas – ji bus permatoma, todėl ją bus galima klijuoti ant automobilių stiklų, langų, pastatų.


Išmanūs sąsiuviniai mažins vartotojiškumą

Komanda „Švari Žemė“ užsimojo gelbėti Žemę, vandenynus ir gyvūnus nuo plastikinių maišelių, kurie patekę į aplinką nužudo tūkstančius gyvūnų. Vaikų idėja – rūšiuoti ir išlydyti maišelius, gauti plastikines lazdeles ir iš jų 3D spausdintuvu gaminti tušinuką ar kitus daiktus. Idėja skirta šeimoms, kurios nori saugoti gamtą, kūrybingiems vaikams, kurie iš perdirbto plastiko kurtų 3D tušinukus ar kažką naujo.

Kita idėja – išmanūs sąsiuviniai. Jie pastebėjo keletą problemų – labai sunkios vaikų kuprinės, apie 3,5 kg sveria vien sąsiuviniai. Mokytojams irgi sunku nešiotis daug sąsiuvinių, kai reikia tikrinti mokinių kontrolinius. Tėvai patiria daug išlaidų kasmet dėl sąsiuvinių, rašymo priemonių pirkimo. Panaudoti sąsiuviniai keliauja į makulatūrą, o naujiems pagaminti vėl reikia kirsti medžius, eikvoti gamtinius išteklius.

Sukurta idėja – išmanūs sąsiuviniai. Tai į planšetes įdiegiama programinė įranga. Ekranai būtinai turi būti nespinduliuojantys. Skirta mokiniams nuo 5 klasės ir studentams. Galimas darbų siuntimas mokytojui ir kontrolinių vertinimas.

„Taip mažinsime vartotojiškumą ir išlaidas. Tikimės, kad šis produktas pralinksmins vaikus“, - sako idėjos autoriai.




Kaip pailginti telefono gyvavimo laiką


Paskutinė pristatyta idėja sulaukė daugiausiai verslininkų diskusijų. Tai prietaisas, atjungiantis pasikrovusius mobiliuosius įrenginius.

„Kai telefonas kraunasi per ilgai, baterijos gyvavimo laikas trumpėja“, - problemą įvardino komandos atstovas.

Vaikų sukurtas įrenginys, kuris pasikrovus telefonui perskirstys energijos tiekimą į save ir bus galima jį naudoti kaip „power bank“ arba juo bus galima vienu metu krauti keletą įrenginių.

„Vaikai svajoja, kuria, bando žengti nedrąsius žingsnius į neatrastą pasaulį arba jau šiek tiek pažintą ir jau labiau savą. O mes saugome ir ugdome jų kūrybiškumą, gebėjimą žengti į priekį ir palaikome, kai atrodo taip baisu, kad norisi žengti atgal. Visa tai - vaikai, kurie jau dabar mokosi daryti tai, ką mes, suaugę, bandome (ir vis dar mokomės) dar dabar. Ir jų sėkmė priklauso nuo to, kuo mes, suaugę, pasidalinsime, kiek daug paskatinsime, palaikysime ir mylėsime, kad ir kiek jiems pasisektų“, - sakė „MiniBoss“ STARTUP forumo organizatorė, vaikų verslo mokyklų „MiniBoss“ Vilniuje ir Klaipėdoje vadovė D. Blažaitienė.


Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS