New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

Kodėl vaikams svarbu išsikelti tikslus arba kaip tai susiję su verslumo ugdymu?





Daugelis tėvų pastebi, kad vaikai dažnai neišnaudoja savo talentų dėl dėmesio stokos ar disciplinos trūkumo. Pasak specialistų, norint, kad vaikas maksimaliai išnaudotų savo gebėjimus, jis turi išsiugdyti poreikį viską atlikti kiek įmanoma geriau. Gebėjimas išsikelti tikslus ir dirbti tam, kad juos pasiektų, vaikui padeda ugdyti atsakomybę, gebėjimą susikaupti ir moko verslumo pagrindų. Jei vaikas turi didelę svajonę, jis turi mokėti ją išskaidyti į mažesnes dalis ir suvokti, kokie turi būti atliekami veiksmai, kurie prives jį iki galutinio tikslo. 


Didelius tikslus reikia išskaidyti į mažesnius

„Su vaikais reikia bendrauti pavyzdžiais bei kantriai paaiškinti, ko reikia, kad tikslas būtų pasiektas“, – teigia „MiniBoss“ vaikų ir paauglių verslumo ugdymo mokyklų Vilniuje ir Klaipėdoje įkūrėja Diana Blažaitienė.

Jei vaikas nori tapti gydytoju, jam turi būti paaiškinta, kad norint gydyti žmones reikės baigti mokyklą, vėliau universitetą, atlikti praktikas.

„Svarbu skatinti vaiko domėjimąsi bei tuo pačiu kalbėti apie mažus žingsnius, kurie padės pasiekti tikslą. Tėvai turi paaiškinti, kaip svarbu pasitempti biologijos pamokose, skaityti knygas, peržiūrėti kartu keletą filmų, susijusių su gydytojo profesija. Tuo metu, kai vaikas domisi daugiau savo tikslu, jis jau atlieka tuos mažus žingsnius jam pasiekti“, – tikina ekspertė.

Natūralu, kad vaiko tikslai ir norai gali dažnai keistis, o kartais net atrodyti nerealistiški. Tačiau net ir tada svarbu vaiko norus palaikyti. Tikslų gali būti ne vienas, vaikas gali turėti jų keletą, tačiau skirtingiems poreikiams.

„Jeigu tikslas yra įgauti daugiau drąsos kalbant viešai, vienas iš žingsnių tikslui įgyvendinti galėtų būti bent vieną kartą per dieną pamokos metu pakelti ranką ir atsakyti į mokytojos užduodamą klausimą prieš visą klasę“, – pavyzdį pateikia D. Blažaitienė.

Dar vienas svarbus aspektas – dalintis asmenine patirtimi su vaikais. Naudinga pasakoti vaikui, kaip jo tėvams sekėsi siekti tikslų, kokių pastangų prireikė, kad svajonės būtų įgyvendintos. Vaikas taip pat turi žinoti, kokie yra dabartiniai jo globėjų troškimai.

„Pasidalinkite su vaiku savo dabartiniais tikslais, kodėl juos išsikėlėte, ką jums reikia padaryti norint juos įgyvendinti, kokie yra jūsų mažieji žingsniai“, – pataria „MiniBoss“ vaikų ir paauglių verslumo ugdymo mokyklos vadovė. 

 
Vaikų verslumą ugdančios mokyklos

Vaikai mokosi visada ir visur: iš tėvų pavyzdžio, bendraamžių, mokytojų. „MiniBoss“ mokykla orientuota ugdyti vaiko atkaklumą siekti užsibrėžto tikslo. Tai šeštadieninė verslo mokykla vaikams nuo 6 metų.

Mokykla išskirtinė tuo, kad su vaikais dirbama ištisus metus tam, kad jie pasiektų užsibrėžto tikslo – sukurtų verslo projektą ir jį įgyvendintų.

„Vaikai mokosi, bendradarbiauja, kuria planus, generuoja idėjas ir jas nuosekliai vysto nuo pat mokslo metų pradžios. „MiniBoss“ mokykloje vaikams labiausiai patinka projektinė veikla bei patirtis bendradarbiaujant su mentoriais, siekiant įgyvendinti savo verslo idėjas. Taip jie mato nuoseklaus darbo pirmuosius vaisius“, – pasakoja D. Blažaitienė.

Šių metų vasarį „Startup“ forume „MiniBoss“ studentai žengs dar vieną didelį žingsnį tikslo link – pristatys savo verslo idėjas ir ieškos rėmėjų bei mentorių joms įgyvendinti.

Išsikelti tikslus dar ne viskas, reikia daug dirbti

Dažnai nutinka taip, kad tikslai labai greitai „užgesta“, nes vaikas išsigąsta, kad turės nueiti ilgą kelią, kad juos pasiektų ir tai atrodo lyg misija – neįmanoma.

„Vaikai įsitikina, kiek reikia įdėti darbo, norint pasiekti net ir paprastus dalykus, tokius, kaip išmokti dainą ar šokio žingsnius, pataikyti kamuolį į krepšį dešimt kartų iš eilės. Tai supratę, jie labiau koncentruojasi į tuo metu svarbiausią tikslą, nes kasdieninis darbas veda link jo“, – aiškina „MiniBoss“ vaikų ir paauglių verslumo ugdymo mokyklos vadovė.

Vaiką ugdyti reikia pradėti nuo pat mažens. Jei jis mokės išsikelti tikslus ir suvokti, kokie yra svarbūs žingsniai tam tikslui pasiekti, tai jam padės gyvenime savo dėmesį kryptingai koncentruoti siekiant asmeninių tikslų.


Daugiau apie „MiniBoss“ vaikų verslo mokyklą galite sužinoti:

https://www.facebook.com/miniboss.vilnius/



Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS