New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

PADĖKITE SAVO VAIKUI ĮVEIKTI VIEŠOJO KALBĖJIMO BAIMES

Su šiek tiek praktikos ir pagalbos, tavo vaikas gali nugalėti scenos baimę.

Viena iš dažniausių baimių yra viešas kalbėjimas, todėl ekspertai rekomenduoja vaikams kuo anksčiau pradėti įgyti šios patirties. „Patogus kalbėjimasis su kitais - nesvarbu, ar vienas prieš vieną, ar priešais grupę - leis vaikams geriau perteikti informaciją, pasirodyti iškalbesniems ir užmegzti stipresnius socialinius ryšius“, - sako „Kapitonas drąsa“ autorė Stacey Marshall. Kadangi mokymasis gali trukti visą gyvenimą, turime būdų, kaip jūsų vaikui pradėti tapti drąsesniam.


Užkariaukite klasės pristatymus

Nors susidurti su klasės draugų auditorija nėra tas pats, kas susidurti su nuožmiu žvėrimi, tai jūsų vaikui gali kelti tokį patį baimės jausmą. Jaudulys dėl minios reakcijos – pavyzdžiui, bendraamžių erzinimas ar užduodami klausimai, į kuriuos vaikas negali atsakyti – gali sukelti bei paskatinti drugelius pilve, prakaituotus delnus ir spartų širdies plakimą. Leiskite vaikui žinoti, kad tai yra natūralu ir jis šiuos nerimus įveiks - jam tereikia daugiau praktikuotis.

Koreguokite jo techniką

Drąsinkite vaiką praktikuotis, naudodami užtikrintą kūno kalbą, stovėdami tiesiai, šypsodamiesi į veidrodį, kalbėdami ir užmegzdami akių kontaktą su savo „auditorija“. Net kai vaikas jaučiasi drovus, tai gali padėti sustiprinti jo paties savivertę. Tada išmokinkite vaiką imituoti situacijas, naudojantis marionetėmis ar kitais žaislais, kad suprastų skirtumą, tarp kalbėjimo ir murmėjimo, ir padėkite vaikui atvaizduoti situacijas pasitikint savimi. Taip pat gali padėti gilūs įkvėpimai, kalbos sulėtinimas ir garsesnis balso tonas.


Apsvarstykite balso toną

Paaiškinkite savo vaikui, kad tas pats žodžių rinkinys gali turėti skirtingas reikšmes, atsižvelgiant į jūsų įsijautimą ir pateikimą, - siūlo Jacksonas Chowas, Komunikacijos akademijos, mokančios viešojo kalbėjimo įgūdžių direktorius Kalifornijoje. Galite tai išbandyti pratimu, pramintu „Negaliu patikėti, kad tai vyksta“. Paprašykite savo vaiko pasakyti frazę naudojant įvairias emocijas - pavyzdžiui, jaudulį, šoką ar pyktį - ir sudarykite scenarijų, kuriame kiekviena frazės išraiška galėtų būti tinkamai naudojama ir frazė atitiktų emociją.


Praktika realiame gyvenime

Darykite kuo daugiau užsiėmimų, kuriuose jūsų vaikas galėtų auginti savo komforto lygį. Pavyzdžiui, kai kitą kartą jūsų šeima eis valgyti į restoraną ar kavinę, paskatinkite vaiką patį užsisakyti tai, ko jis nori, lai tai daro garsiai ir aiškiai išdėstant mintis. Vakarienės metu paprašykite vaiko, kad papasakotų apie savo dieną arba padėkite paskambinti močiutei ir leiskite jam papasakoti, kas nutiko per šią savaitę, taip paskatinant daugiau kalbėtis. Padrąsindami vaiką kalbėtis panašiose situacijose, paruošite jį situacijoms mokykloje ar kitoje vietoje.


Straipsnis verstas iš: https://www.parents.com/kids/development/intellectual/help-your-child-overcome-public-speaking-fears/

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS