New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

Skaitmeninis ugdymas - baimė ar galimybės?

Ir vėl karantinas… o gal - valio, karantinas?
Mokyklos ir būreliai uždaromi ir perkeliami į virtualią erdvę. O kas dabar bus? Atsakymas paprastas - toliau mokysimės, žingsniuosime į priekį ir lavinsime savo gebėjimus. O gal geriau viską mesti ir pabandyti pradėti iš naujo tada kada niekada? Nuotolinis mokymasis ir dėmesio išlaikymas yra dar vienas įgūdis, kurį naudinga lavinti, o ir nuo jo niekur nepabėgsime. Pasaulyje verslai skaitmenizuojasi, o švietimo sistemų kūrėjai nuolat kalba apie tai, kad reikia švietimo sistemą pritaikyti prie šiuolaikinių technologijų ir poreikių. Mes žavimės Japonijos, Suomijos, Vokietijos švietimo sistemų pavyzdžiais, kurie demonstruoja ugdomą technologinį pažangumą bei technologijų pritaikymą.

Tačiau Lietuvoje, nors ir dauguma sutinka, kad mūsų švietimo sistema yra pasenusi ir neugdo šiuolaikiniam gyvenimui reikalingų kompetencijų, skaitmeninis ugdymas ir įgūdžiai yra vis dar kažkas nepatogaus, baisaus, nepažinto. Bet, ar tai nėra mūsų pačių “tarakonai”. Mes norime ugdyti būsimus KŪRĖJUS, o ne VARTOTOJUS, kurie geba tik atkartoti informaciją, o ne ją kurti. Technologijų integravimas ne tik ugdo vaiko skaitmeninius, bendravimo įgūdžius, galų gale, efektyvesnio laiko planavimo įgūdžius, bet ir atveria gerokai platesnes rinkas visiems, nes būnant namie galima rinktis mokslus, veiklas, būrelius, esančius kitose šalyse, padidėja mūsų pasirinkimas. 


Džiaugiamės, kad mūsų studentai ugdomi būti moderniais verslininkais, kurie ne tik kuria įvairias verslo idėjas, bet ir pasitelkia išmaniąsias technologijas. Žinoma, anksčiau atrodė keista ieškoti informacijos google paieškose ir žmonės taip pat nepatikliai žiūrėjo į internete, o ne knygose, randamą informaciją, tačiau dabar tai yra kasdienybė. Įsivaizduokite, ką galės užaugę vaikai, kurie jau dabar mokosi efektyviai planuoti laiką, organizuojasi susitikimus su užsienyje esančiais mentoriais, dalyvauja tarptautiniuose susitikimuose, moka naudotis Asana, Zoom, Teams, Calendly programėlėmis, kurios net dabartiniams vyresnės kartos verslininkams yra naujienos. 

Žinoma, karantinas privertė visus žmones pakeisti kažką savo gyvenime, pradedant asmeninės laisvės suvaržymu, baigiant tuo, kaip mes dirbame. Bet po pirmosios karantino bangos smarkiai keičiasi tai, kaip veikia verslas, kaip funkcionuoja komandos, ir tai reiškia, kad tai, kam mes anksčiau skyrėme daug laiko - tai buvo nebūtina. Dabar mes galime sutaupyti laiko kelionėms, komandos susitikimams, o galų gale, organizacijoms šis laikas gali būti panaudotas daug efektyviau ir produktyviau. 

Iš kitos pusės, nutraukus fizinių sporto būrelių veiklas, vaikai turi daug daugiau laisvo laiko, kurį jie leidžia žiūrėdami TV arba žaisdami kompiuterinius žaidimus. Kartais tėvai sako, įdomu, kad nors kompiuterinius žaidimus vaikai žaidžia noriai, bet mokytis skaitmeniniu būdu nemoka, arba nenori. Kodėl? Žinoma, kad sunkiau, visais laikais vaikai mieliau turbūt rinktųsi žaidimus, o ne pamokas (skaitmenines ar gyvas). Ir vis dėlto, tėvai renkasi - ar jie nori, kad vaikas būtų sėkmingas ir išnaudotų savo potencialą ugdydamas kompetencijas, ar išvaistytų jį leidžiant laiką nenaudingai.
Galime arba piktintis, arba tam nusiteikti, nusiraminti ir suvokti, kad bet kokiomis sąlygomis vaikai toliau gali ir turėtų tobulėti ir augti. Tad tokiu metu reikia daryti tuos dalykus, kuriuos dar galime, o mokytis galimybes turime! 

“Jei prasidės karantinas tai mes jau tikrai nuotoliniu nesimokysim, nes tai yra nesąmonė” - anoniminiai tėvai. Žinoma, galime nieko nedaryti - neiti į darbą, nesimokyti, nevalgyti ir nemiegoti :) Juk karantinas. 
Mokytis nuotoliniu būdu ne visiems yra lengva, bet numatydami tokias situacijas mokytojai nuo praėjusio karantino pabaigos ruošėsi galimam antram scenarijui. Ir tai, dėl vieno tikslo - vaikų žinių. Mes galime ir turime palaikyti vieni kitus ir dėl to stengtis bendrai kaip komanda. 
Nuotolinis mokymasis reikalauja daug energijos bei kantrybės, bet lygiai taip pat kaip ir piešimas ar mokėjimas dirbti komandoje - tai yra įgūdis, kurį galima lavinti ir tokie įgūdžiai tikrai niekur nedings, o greičiau pravers gyvenime. 

Ar kada girdėjote mokytoją sakantį, kad neverta vaikų mokyti nuotoliniu būdu? Jei mokytojai yra pasiruošę viską pritaikyti ir mokyti vaikus virtualiai ir įdėti dar daugiau darbo, kad tai vaikams būtų įdomu, tuomet ir kita pusė - besimokantieji, gali įdėti darbo, susikaupti ir mokytis, tai didžiausias įvertinimas mokytojams, kurie tam daug ruošiasi.  Neskubėkite visko mesti, nes jums nepatinka pats principas, kad jūsų vaikai mokosi nuotoliniu būdu, o galbūt dėl to, kad tiesiog mokykloje turėjote blogą patirtį. Vaikai bet kokiu atveju daug laiko praleidžia prie išmaniųjų įrenginių, o ar jie tai darys mokydamiesi ar žaisdami - tai jau jūsų pasirinkimas. Suteikite vaikams galimybes mokytis nuotoliniu būdu, kartu susikurkite mokymosi aplinką:
  • kurioje nebūtų daiktų kurie blaško;
  • kad toje aplinkoje būtų visos reikalingos priemonės mokymuisi;
  • kad būtų tinkamas apšvietimas mokymuisi su kompiuteriu.
Šiais laikais naudojami kompiuteriai daug saugesni nei anksčiau, tačiau nepamirštate reguliariai padaryti pertraukų. Paaiškinkite vaikui mokymosi svarbą, bei lavinkite, vaikų dėmesio išlaikymą, kuris padės susikoncentruoti pamokų metu ir geriau įsisavinti informaciją. Dalinamės keliais patarimais, kaip prailginti vaikų dėmesio išlaikymą:
  • Rodykite pavyzdį, kai vaikas jums kažką pasakoja, išlaikykite savo dėmesį;
  • Žaidimai su dėlionėmis yra puiki priemonė vaikams susikoncentruoti;
  • Turėtumėte žinoti, kas blaško jūsų vaikų dėmesį, galbūt tai mobilus telefonas? Gal vaikas yra alkanas? O gal vaikui trūksta miego? Žinodami, dėl kokių priežasčių vaikui sunku sutelkti dėmesį, galėsite jam padėti ir šias priežastis pašalinti.
Na, o vienas svarbesnių dalykų pamąstymui, o kas jei taip liks visada? O kas jei nuotolinis mokymasis taps naująją mokymosi sistema? Juk pasaulyje yra daug aukštojo mokslo įstaigų, kurios net ir ne karantino metu vykdo nuotolinius mokymus, tai kodėl gi negalime tobulėti ir mes? Taip, tai yra nauja, tenka mokytis ne tik vaikams, bet ir tėvams, ir tai iš dalies yra išėjimas iš komforto zonos, kas ne visiems yra priimtina, bet pasaulis nepalauks kol susivoksime, turime veikti čia ir dabar, naudotis visomis mums suteikiamomis galimybėmis. 

Taip pat kviečiame paskaityti mūsų ankstesnį straipsnį apie mokymosi nuotoliniu būdu privalumus: https://rb.gy/pa5v1q 

Būkite sveiki!

 


Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS