New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

Iš kur atsiranda pinigai?



Šiandien su MiniBoss vasaros akademijos miniboss’ais diskutavome iš kur atsiranda pinigai. Visi žinome frazę "pinigai neauga ant medžių". Bet vaikai turi suprasti, kad pinigai neatsiranda ir iš mamos ar tėčio “banko”.

Pažiūrėkite vaiko akimis

Šiandieniniai vaikai mato, kad suaugusieji beveik už viską moka plastikinėmis kortelėmis. Ir jiems gali atrodyti, kad kortelės ryšys su banku yra nesibaigiantis lėšų šaltinis. Jie retai mato sunkų darbą, kurį reikia atlikti, kad patenkinti pagrindinius poreikius, jau nekalbant apie prabangą.


Paaiškinti vaikams iš kur atsiranda pinigai nėra lengva užduotis. Pradžiai reikėtų vaikams paaiškinti kokius darbus kasdien dirba šeimos nariai. Taip pat, atkreipti dėmesį į darbuotojus, su kuriais jie kasdien susiduria: mokytojus, taksi vairuotojus, pardavėjus ir paaiškinti kokias pajamas jie gauna (mėnesinį darbo užmokestį, arbatpinigius, atlyginimą už valandą, atlyginimą už suteiktas paslaugas, ir t.t.) ir kas jiems sumoka.

Paaiškinkite, kad kuo geriau žmogus atlieka savo darbą, tuo daugiau pinigų jie gali uždirbti. Aptarkite kokios patirties ir žinių reikia norint atlikti tam tikrą darbą ir koks yra ryšys tarp geresnių įgūdžių ir žinių reikalaujančio darbo ir darbo užmokesčio.


Mokykite pajusti pinigų vertę

Kišenpinigiai – kiekvienos šeimos apsisprendimo reikalas, tačiau jie gali būti puikus įrankis mokyti vaikus valdyti pinigus. Išleisti 30 eurų žaislui su kuriuo žais du kartus nieko neišmokys, kol šie 30 eurų nebus įvertinti pastangomis ir laiku, per kurį juos galima uždirbti. Tik per praktiką vaikai suvoks ar verta leisti sunkiai uždirbtus pinigus. Vaikui būna skaudu, kai suvokia, kad neturi pakankamai pinigų įsigyti "PS4" žaidimą, kurį jau visi draugai turi. Tai yra sunki pamoka, tačiau vaikai turėtų ją išmokti kuo jaunesni.

Mes visi esame pajutę sąžinės graužatį dėl išleistų pinigų, kuriuos iššvaistėme pirkdami mums nereikalingus daiktus. Kartais tai įvyksta vos tik sumokėjus. Bet kai pinigus sumokame, jų nebelieka. Geriau, lai vaikas patiria šią sąžinės graužatį vaikystėje, nusipirkdamas niekam tikusį žaislą už visą mėnesį taupytus kišenpinigius, nei sulaukęs pilnametystės pirmąją algą prašvilpia vienai savaitgalio kelionei su draugais. Ir taip kelis kartus iš eilės.

“Pirkėjo sąžinės graužatis” gali būti įgyjama tik patirtimi - tegul jūsų vaikai daro klaidas ir netapkite jų laiduotojais. Visgi nepamirškite, kad kišenpinigiai yra tik priemonė pokalbiui ir mokymui apie pinigus, bet ne pakaitalas.


Pažanga per praktiką

Nors tėvai ir ekspertai nesutaria ar turi būti mokama už pareigas (tvarkymasis, namų darbų atlikimas), ar vaikai turi būti skatinami ieškoti darbo, kurį reikia atlikti (arba abu), bet sunku ginčytis dėl mokymosi suvokti pinigų vertę ankstyvame amžiuje.

Išmokti atsakingai valdyti pinigus reikia praktikos ir kuo anksčiau tai pradedama, tuo geresni rezultatai. Asmenys, kurie sumaniau dirba, leidžia pinigus, taupo, skolinasi ir investuoja, greičiau pasieks finansinę sėkmę, t.y. greičiau taps finansiškai nepriklausomais. 

Parengta pagal Cents for kids

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS