New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

KODĖL SVARBU VAIKAMS KURTI ĮPRASTĄ DIENOS RUTINĄ, NUOTOLINIO MOKYMOSI METU

Ar kada pagalvojote, kad nuotolinį mokymąsi galima būtų prilyginti naujos kalbos mokymuisi! Tai yra naujas įgūdis, ir viena iš verslumo savybių. Išmanūs vaikai gebės prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių ir mokės spręsti technologines problemas, ir žinoma, idealiu atveju, jei jie turėtų tėvų palaikymą. Sudėtinga naudotis? Gera žinia ta, kad to galima išmokti. Šiuo nuotolinio mokymosi laikotarpiu, vaikai išmoks adaptuotis krizinėse situacijose ir kūrybingai panaudoti turimus resursus, o į procesą žiūrės, kaip į galimybę išmokti naujų dalykų. Tėvai taip pat gali sužinoti apie naujų technologijų įvairovę, o tie, kurie jau dirba ir naudojasi jomis, parodyti bei padėti vaikams, tokie dalykai taip pat stiprina ryšį. 


Vaikams labai svarbu sukurti rutiną, nes:


  • Rutina suteikia apibrėžtumą. 
  • Rutina leidžia tobulėti ir tęsti gyvenimą, t.y. mokyklos užduotis, mokymąsi, pradėtus verslo projektus, ypatingai, kai jų laukia mentoriai. 
  • Vasarą vaikai pailsi, nes nėra rutinos, tvarkos, žinoma, jie nepamiršta kaip skaityti, bet jie pamiršta įsipareigojimus. Grįžus po žiemos, pavasario atostogų, jiems sunku įsivažiuoti į mokslus, tas pats galioja, kai keičiasi laikas, šiems pokyčiams reikia bent savaitės, kad vaikai galėtų grįžti į įprastą režimą. 
  • Įsivaizduokite, jei jūsų vaikai, nesimokys namie, per dienas kol jūs dirbsite, žiūrės televizorių ir nesilaikys dienos režimo, o kai grįš į mokyklą, papildomas veiklas, jiems bus sudėtinga pasivyti kitus vaikus, kurie namie laikėsi mokyklos ar būrelio rekomendacijų. 
  • Taigi, įprastos rutinos pakeitimas daro didelį pokytį. Todėl labai svarbu ne tik padaryti užduotis internetu, popierines užduotis, bet ir išlaikyti darbo dienos režimą – tuo pačiu laiku keltis, eiti miegoti, mokytis, numatyti laisvalaikio laiką, kada kokias užduotis atliks, kada bus pertraukėlės, pietūs. Fizinė veikla ir būreliai nuotoliniu būdu. 
  • Laiką būtina suskirstyti, nes vaikai tikrai neišsėdės po 3 valandas prie kompiuterio ar planšetės.
  • Rekomenduojama aptarti, kaip vaikas išnaudos „ekrano laiką“, kad jo nebūtų per daug. Jei vaikai naudosis telefonais, planšetėmis papildomai, tai turėtų būti protingas panaudojimas – pvz.: nauji įgūdžiai per Youtube platformą, papildomos veiklos nuotoliniu būdu, bendravimas su draugais yra svarbus ryšių palaikymui. 
  • Kuo aiškiau viskas bus suplanuota ir aptarta, kaip viso šio režimo laikysitės, tuo lengviau bus susitarti ir kils mažiau ginčų ir diskusijų. 
  • Galima nustatyti laiką priminimais telefone arba pasigaminti šeimos kalendorių ir jį pakabinti bendroje erdvėje arba vaiko kambaryje, kad vaikas jų laikytųsi.
 
Mokytis namie gali būti smagu
Leiskite vaikams pasidalinti tuo, ką jie tą dieną išmoko, ir išmokyti jus. Paprašykite padaryti prezentaciją „Mano diena“ arba suvaidinti vaidinimą apie tai ką išmoko. Galima nufilmuoti įvairių veiklų video ir sudėti tai į YouTube, vaikai mėgsta žiūrėti filmukus, ką veikia kiti vaikai, tad tai gali tapti ne tik hobiu, bet galbūt ir verslo idėja. Paskatinkite vaikus kurti, pavyzdžiui, sukurti parduotuvę namie. Jei yra galimybė peržiūrėkite vaikiškus filmus arba pasirinktą dokumentaciją kartu, gaminkite maistą, skaitykite kartu, aplankykite muziejus virtualiai. Leiskite vaikams suplanuoti maisto meniu, kurį kartu su jais pagamintumėte.


Suplanuokite veiklas dienomis, pvz.
    • Pirmadienis – Lego diena;
    • Antradienis – mokomės per YouTube;
    • Trečiadienis – gaminame vakarienę kartu;
    • Ketvirtadienis – lankome virtualius muziejus;
    • Penktadienis – stalo žaidimų vakaras, šokiai ir kt.
Šeimos tradicijos daugeliui vaikų yra labai svarbu. Šio poreikio mes, tėvai, dažnai nepatenkiname, nes esame užsiėmę, todėl dabar yra puikus laikas padėti vaikams augti, tobulėti ir pasidžiaugti laiku kartu.
Kalbant apie tradicijas ir laiką kartu, prisiminkite ir dažniau paskambinkite seneliams, kurie šiuo metu galbūt labiau nei įprastai jaučiasi vieniši, nes negali tiek daug bendrauti, o kartais ir tėvai su anūkais būna pakankamai užsiėmę įvairiose veiklose, todėl retai kada susitinka vieni su kitais.

Ir žinoma, labai svarbu mentalinė sveikata, ne tik fizinė, todėl kalbėkite su vaikais apie tai, kas šiuo metu vyksta. Psichologai rekomenduoja, kuo mažesnis vaikas, tuo paprasčiau, su kuo mažiau detalių paaiškinti apie tai, kas vyksta. Ir žinoma, reikėtų su vaikais pasidalinti tuo, ką jie žinotų apie pokyčius, kodėl tai svarbu, tačiau nereikėtų perduoti savo baimių, panikos jausmo jiems, jei taip jaučiatės.

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS