New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

5 BŪDAI, KAIP PADĖTI VAIKUI SUSIDOROTI SU STRESU

Suaugusieji kalba apie tai, kaip jie patiria stresą, bet kartais mes galime pamiršti, kad vaikai taip pat jį patiria. Vaikai nerimauja dėl to, kaip jiems sekasi ar nesiseka mokykloje ir kaip sutarti su draugais. Jie nerimauja dėl savo šeimos ir savo augintinių. Vaikai taip pat patiria ūmų streso periodą, pavyzdžiui, mirus artimam žmogui ar išsiskyrus tėvams. Šiuo metu kalbėti apie stresą ir jo įveikimo būdus yra ypatingai svarbu, nes dabar visas pasaulis išgyvena sunkų laikotarpį, kai bendras streso lygis yra aukštesnis, nei įprastai.

KAIP PADĖTI VAIKUI ĮVEIKTI STRESĄ
Būdami suaugusiais mes atrandame būdų, kaip įveikti stresą savo gyvenime. Mes turime išmokyti vaikus daryti tą patį. Taigi ką gali padaryti tu? Kaip galite savo vaikui padėti įveikti stresą?


Išmokykite juos keleto greito nusiraminimo strategijų
Kai vaikai patiria stresą, jie turi gebėti tuo momentu, padaryti kažką, kad save nuramintų. Štai, ką galite išmokyti vaikus, kad jie turėtų keletą paprastų būdų nurimti.
  • Gilus kvėpavimas
Jei norite iš tiesų giliai įkvėpti, turite nepamiršti, kad turi judėti pilvas, o ne krūtinė. Tegul vaikas padeda vieną ranką ant pilvo, o kitą ant krūtinės. Kai įkvepiame oro, pilvas turi išsipūsti ir kai įkvepiame, pilvas turi susitraukti. Naudokite įvairius daiktus, kad būtu smagiau, pvz.: burbulus, kamuoliuką ar padėkite meškiuką ant vaiko pilvo.
  • Mėgstamos veiklos įsivaizdavimas
Patarkite savo vaikui įsivaizduoti savo mėgstamiausią vietą pasaulyje. Galbūt tai paplūdimys ar miškas, o gal tai rami vieta namuose. Tegul vaikas naudoja savo pojūčius, kai galvoja apie šią vietą. Paklauskite, ką mato aplink? Ką girdi ir jaučia? Padrąsinkite vaikus savo mėgstamoje vietoje mintimis pabūti bent 5 minutes.
  • Skaičiavimas
Kartais nusiraminti padeda koncentravimasis į kažką labai paprasto, tokio, kaip skaičiavimas. Leiskite vaikui pasirinkti skaičių ir iki jo suskaičiuoti. Arba galite pradėti nuo bet kokio skaičiaus, tarkime 58 ir nuo šio skaičiaus atgal skaičiuoti iki vieneto. Taip pat galite pradėti skaičiuoti atgal nuo 100, tačiau kas 7 skaičius. Išbandykite keletą skirtingų skaičiavimo būdų, kol išsirinksite jums tinkamą.

Kalbėkite su vaikais apie stresą
Paklauskite savo vaikų vieno ar dviejų atvirų klausimų apie stresą ir pažiūrėkite, kur jus tai nuves. Vienas paprasčiausių būdų vaiko paklausti, kaip praėjo diena, yra paklausti apie gerus ir blogus dalykus, įvykusius per dieną.

Vaikai gali nenorėti kalbėtis su jumis akis į akį, todėl galite pabandyti šį pokalbį užmegzti automobilyje. Paklauskite keleto klausimų, kol esate išvykę ir važiuojate automobiliu. Jei turite sunkumų kalbėtis gyvai, galite parašyti raštelį. Pradėkite kartu rašyti dienoraštį ir jame užduokite klausimus, kas vyksta ir kas vaikui kelia stresą.

Taip pat rekomenduojame pasinaudoti asociacijų kortelėmis, galite leisti vaikui išsirinkti labiausiai patinkančią dienos kortelę ir papasakoti kodėl būtent tą kortelę pasirinko vaikas, ką ji jam reiškia, kokius jausmus sukelia, kaip kortelė, paveiksliukas susijęs su tos dienos įvykiais ir nuotaika.


Kodėl svarbu paklausti ir išgirsti kaip vaikas miegojo?

Būtina kalbėti su vaiku apie jo miego kokybę, paprasčiausiai paklausti, kaip miegojai? Tai svarbu, nes vienas iš būdų pastebėti, kad vaikas patiria stresą yra suprastėjusi miego kokybė. Čia pvz, kai būna jausmas, kad atsibudus jau jaučiamas nuovargis, vaikas gali būti neįprastai irzlus iš ryto. Tokiu atveju, jei miegas suprastėjęs, vaikas negalės normaliai funkcionuoti dienos metu, susikaupti, todėl patartina užtikrinti, kad vaikas prieš miegą yra ramus, jo ne kamuoja neramios mintys. Veikia atsipalaidavimo pratimai, ramūs žaidimai (kvėpavimas, mintis užimančios veiklos, knygos skaitymas kartu).

Supaprastinkite tvarkaraštį
Pakalbėkite su savo vaiku apie jo tvarkaraštį. Ar jis vis dar mėgsta visą savo veiklą? Ar yra kažkas, ką jie norėtų nustoti daryti? Jei sumažintumėte vieną ar dvi veiklas per savaitę, sumažintumėte stresą. Tvarkaraščio supaprastinimas turėtų papildomą naudą, nes būtų suteikta šiek tiek laiko ir laisvė žaisti, o tai yra puikus streso mažinimas. Svarbu paminėti, kad kartais tėvai nori visapusiškai lavinti savo vaiką, tačiau neįsivertina galimybių, vaikams veiklų būna tiesiog per daug, bet nenorėdami nuvilti savo tėvų, vaikai neatskleis, kad vienos ar kitos veiklos jiems nepatinka. Todėl labai svarbu išsigryninti, ką jūsų vaikas nori lankyti ir kokie būreliai jiems nekeli streso ir juos lankydami jaučiasi gerai.

Raskite, kaip atsitraukti
Kad sumažintumėte stresą kartais reikia atsisakyti kai kurių veiklų ar minčių. Tačiau, jei serga jūsų močiutė ar kitas artimas žmogus, atitraukti mintis gali būti labai sunku. Jūsų vaikas nieko dėl to negali padaryti, bet galbūt nuolat apie tai galvoja, todėl gali kilti problemų susikaupti ir išlaikyti dėmesį mokykloje. Tokiu atveju laikas atsikratyti streso.
  • Atraskite, kas prajuokintų jūsų vaiką
Pasakykite vaikui kelis anekdotus, sugalvokite keletą „ar tu verčiau“ klausimų arba drauge darykite mėgstamus dalykus. Paprastas atsipalaidavimas ir juokimasis gali priversti vaikus jaustis šiek tiek geriau ir sumažinti stresą.
  • Padėkite kitiems
Suraskite vietą kur vaikas galėtų savanoriauti. Padarykite neprašytų gerų darbų kitiems. Susikoncentravimas į kitus žmones gali padėti atsitraukti nuo savų rūpesčių.
  • Žaiskite žaidimus
Atsitraukite nuo mokslų ir išsirinkite mėgstamiausią stalo žaidimą. Išmokykite vaiką žaisti, tai dar labiau sutvirtins ryšį su vaiku.


Rodykite pavyzdį, kaip susitvarkyti su stresu

Tėvai yra vaikų mokytojai. Jie stebi mūsų elgesį ir mato, ką mes darome, kai patiriame stresą. Mes turime rodyti sveiką, gerą pavyzdį. Galbūt jūs einate sportuoti, mezgate ar sprendžiate kryžiažodžius?

Kitą kartą, kai užsiimsite veiklomis, kurios jums mažiną stresą, pasidalinkite su savo vaiku tuo, ką darote.

Visada bus stresinių situacijų, bet viskas priklauso nuo to, kaip su jomis tvarkomės. Kuo anksčiau jūsų vaikas išmoks ramiai su jomis susitvarkyti, tuo daugiau pasirinkimų, kaip tai padaryti turės.


Straipsnis parengtas pagal: https://www.heysigmund.com/how-to-help-your-child-cope-with-stress/

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS