New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

AUGINKITE VAIKĄ KURIS NEPASIDUODA IŠŠŪKIAMS

Tikroji sėkmės paslaptis - nenusivilti, kai viskas atrodo sunku. Šios idėjos įkvėps vaiką bandyti tūkstantį kartų.

“Šaunuolis!”, “Nepasiduok!”, “Tu gali!”

Kurie tėvai nešaukė šių, laiko patikrintų, padrąsinimo žodžių, kai jų vaikas bando žengti pirmuosius žingsnius, mokosi skaityti ar dalyvauja sporto varžybose? Vaikai kiekvieną dieną susiduria su mažais ir dideliais iššūkiais. Vis daugiau tyrimų rodo, kad vaikai kurie nemeta sunkių užduočių ir yra atkaklesni, tampa sėkmingesniais gyvenime. O ką daryti jei jūs auginate vaiką, kuris lengvai pasiduoda? Kuris šaukia “Ne, aš nemoku!”, kai reikia daryti matematikos namų darbus ar kitas užduotis? Nors vaikų temperamentai skirtingi, visi vaikai gali išmokti save motyvuoti ir nueiti toliau, nei galvojo nueis.

Perskaitykite rekomendacijas, kurios padės pakeisti sakinį iš “Aš negaliu!” į “Man pavyko!”.

Sumažinkite palaikymo šūkius

Dažnai tėvai vaiką skatiną ir giria net tada, kai jie pučia nosį - “Šaunuolis!” Tėvai nori, kad vaikai tikėtų savimi, jog gali padaryti bet ką. Tačiau nuolatinis vaikų ego didinimas gali turėti priešingą efektą: slopina motyvaciją ir pasitikėjimą savimi, bei paverčia vaikus priklausomais nuo pagyrų, bei paskatinimų. 

Naujoji sėkmės psichologija teigia, kad vaikai, kurie yra giriami už rezultatus (Koks gražus piešinys!) ar sugebėjimus, (Tau tai labai gerai sekasi!) linkę pasimesti, kai staiga viskas klostosi ne taip gerai. Tačiau vaikai, kuriuos giriame dėl pastangų (Tu tikriausiai labai daug dirbai!) yra labiau atkaklesni, nes laimėjimą prilygina sunkiam darbui. 

Užuot sakę savo vaikams “Tu esi nuostabus dailininkas”, kiekvieną kartą, kai jie parodo jums savo naujausią šedevrą, turėtumėte pasakyti kažką panašaus į: “Aš matau, kad į šį piešinį idėjai labai daug pastangų!”. Vietoj to, kad savo 7 metų sūnui sakytumėte, koks jis puikus krepšininkas, sakykite: “Praktikavimasis tau tikrai padėjo, dabar daug geriau varaisi kamuolį!”

Suskaidykite tikslus

Jei norite, kad jūsų vaikai atliktų sunkias užduotis (pvz.: išmokti čiuožti ant slidžių ar susitvarkyti savo kambarį) pateikite jiems žaidimo planą. Parodžius vaikui kaip žingsnis po žingsnio kažką reikia daryti, tai jį daug mažiau gąsdina. Jei vaikas pasiduoda statydamas sunkią dėlionę, viską išskaidykite į mažas užduotis, pirmiausiai patarkite susirasti visus dėlionės kampus, vėliau visus kraštus ir tada dėlionę susiskirstykite dalimis, taip vaikui bus paprasčiau įveikti šią užduotį.

Šiuo būdu vaikai gali įveikti įvairiausius iššūkius, nuo mokymosi skaičiuoti iki raidžių mokymosi. Svarbiausia išskaidyti sunkesnes užduotis į etapus. Galite išmokti skaičiuoti iki 10 šokinėdami per virvutę, vėliau mokytis skaičiuoti iki 20. Jei norite išmokti raides, paprašykite, kad vaikas iš A raidės nupieštų kelis paveikslėlius, vėliau eikite prie kitos raidės. Taip palaipsniui suskaidant užduotis į etapus galima jas lengviau įveikti.

Paaiškinkite, kas yra nesėkmė

Nesėkmės baimė daugelį vaikų stabdo nuo iššūkių įveikimo ar sunkesnių užduočių ėmimosi. Taigi turėtumėte paaiškinti savo vaikui, kad nesėkmės yra esminė mokymosi proceso dalis. Daktaras Tayloras dukroms, 6 metų Catie ir 4 metų Gracie, susidūrus su kliūtimis, tokiomis kaip mokymasis slidinėti ar bandyti tarti paprastus žodžius, sako, kad svarbiausia yra nepasiduoti ir, jei jos tai padarys, jos galiausiai pasieks savo tikslą. Jis joms kartoja šią mantrą: „Vienintelė nesėkmė yra nemėginimas“.

Arba galite nukopijuoti Kristen Sze idėją. Pavargusi žiūrėti, kaip jos 8 metų dukra ir 5 metų sūnus vengia konkurencinės veiklos, nes bijojo pralaimėti, San Francisko mama padarė žaidimus - nuo šaškių iki futbolo - privalomą jų kasdienybės dalimi. „Mes tai pavadinome dienos laimėjimo/pralaimėjimo konkursu“, - aiškina Sze. "Ši patirtis jiems padarė įspūdį, kad gyvenime jie patirs pergalių ir pralaimėjimų, kartu su sėkmėmis ir nesėkmėmis. Tai, kaip jie su jomis elgsis, gali padėti jiems mokytis ir augti. Ir galų gale, svarbu ne tai, ar jie yra geriausi, bet tai, ar jie padarė viską, kad pasiektų savo asmeninį geriausią rezultatą, kuris yra pats svarbiausias“.

Ugdykite pomėgius, skatinkite domėjimąsi

Daugiau nei du trečdaliai visų ikimokyklinio amžiaus vaikų domisi princesėmis, gyvūnais, dinozaurais, piratais ar dar kažkuo. Šie pomėgiai, nors iš pradžių mieli ir žavūs, gali pradėti atrodyti apsėsti, todėl gali kilti pagunda pabandyti juos sušvelninti ar nukreipti vaikus link kažko kito. Tačiau to daryti negalima! Aistra skatina jūsų vaiko pomėgį mokytis.

Caren Cohen prisimena, kai jos 8-erių dukra per kelis mėnesius iš pasyvios skaitytojos tapo klestinčia skaitytoja. Svarbiausia buvo rasti tinkamą dalyką. „Mes atradome„ Percy Jackson & The Olympians “- šiuolaikinę graikų mitologiją. Jos entuziazmas skaityti staiga išaugo“, - sako Caren.

Jūs galite padėti savo vaikui atrasti naują pomėgį lankydamiesi mokslo muziejuose, bibliotekose, zoologijos soduose ir istorinėse vietose. „Kai jis demonstruoja susidomėjimą ir nori į ką nors įsitraukti, padėk jam tai įgyvendinti“, - sako Davidas Shenkas, knygos „Genijus visuose: naujos įžvalgos į genetiką, talentą“ ir „IQ“ autorius. Tiesiog būkite tikri, kad sekate savo vaiko pavyzdį, o ne peršate savo norus vaikui.

Remkitės praeities sėkme

Atkaklumo grožis yra tas, kad vaikai, kurie sugeba atsiriboti nuo vienos srities - nesvarbu, ar tai „Lego“ kūrimas, ar šokiai -, linkę tuo pačių perkelti visą susidomėjimą į naują veiklą. „Nepasidavimo principas yra labai perkeliamas“, - sako Shenkas. Be to, pasitikėjimą, kurį vaikas įgyja įvaldydamas vieną dalyką, jis linkęs perkelti į kitas sritis.

Kitą kartą, kai jūsų vaikas bus pasirengęs mojuoti balta vėliava, papasakokite vaikui sėkmės istoriją, kaip sportininkai ar muzikantai, taip pat iš pradžių buvo nežinomi, tačiau jie daug dirbo ir įvaldė savo pasirinktas sritis. Atsižvelkite į tai, kuo jūsų vaikas domisi.


Rodykite pavyzdį

Kaip ir daugelį vertybių, kurias tikitės įskiepyti savo vaikams, tai, ką darote, reiškia daugiau nei tai, ką sakote. Taigi leiskite jiems pamatyti, kaip jūs šiek tiek kovojate. „Kai gyvenime nutinka kažkas ne taip, jūsų instinktas gali būti juos apsaugoti, tačiau turėtumėte elgtis priešingai“, - sako Shenkas. Po neseniai įvykusios profesinės nesėkmės, jis apie tai kalbėjo su 14 metų Lucy ir 8 metų Henriu. „Aš sakiau, kad esu nusiminęs, bet nesiruošiau pasiduoti“, - prisimena jis. Pažangus muzikantas Shenkas taip pat praktikuojasi prieš savo vaikus (abu groja instrumentais), kad jie galėtų pamatyti kiek reikia įdėti darbo, prieš įvaldant naują kūrinį. Galų gale, jūs galite visą dieną skaityti paskaitą apie tai, kad esate atkaklus, tačiau nieko nėra galingesnio, nei parodyti vaikui, ką tai iš tikrųjų reiškia.


Šie garsūs posakiai gali įkvėpti jūsų vaiką nepasiduoti.

"Tai nėra taip, kad aš esu toks protingas; tiesiog aš ilgiau pasilieku spręsti problemas."
-Albertas Einšteinas

"Kai pasieksite savo virvės galą, suriškite mazgą ir laikykitės".
-Franklinas D.Ruzveltas

"Visada atrodo neįmanoma, kol tai nebūna padaryta."
-Nelsonas Mandela

"Tai juokingas dalykas. Kuo daugiau praktikuojuosi, tuo man labiau sekasi."
-Arnoldas Palmeris

"Aš nesu žlugęs. Radau 10 000 būdų, kurie neveikė."
-Tomas Edisonas

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS