New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

Lietuvos vaikų verslo idėjos: nuo elektroninio sąsiuvinio iki cukrų mažinančio filtro




Šiemet vaikų verslumo nacionalinis čempionatas „MiniBoss“ pažėrė ne vieną staigmeną. Pirmoji – neįprastas konkurso formatas. Vaikai savo verslo idėjas vertinimo komisijai pirmą kartą pristatė per „Zoom“ vaizdo konferencijų platformą. Visgi užvis labiausiai stebino vaikų sumanumas ir išradingumas. Komandos laimėtojos pateikė išskirtines verslo inovacijas, kurios prisidėtų kuriant sveikesnį ir švaresnį visos žmonijos gyvenimą.

Profesionalus pranešimų modelis

„MiniBoss“ mūsų krašte atsirado dėka kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės, kuri 2016 m. pakvietė šios idėjos frančizės atstovus ugdyti Lietuvos vaikų ir paauglių verslumą. Tėvai noriai leido savo atžalas į naują ugdymo įstaigą, nes vaikų verslo idėjos greitai susilaukė šalies verslininkų dėmesio. Panašaus scenarijaus tikimasi ir po šio čempionato.

Mokyklos auklėtiniai pristatė idėjas, kurios tarnautų žmogui, taupytų gamtos resursus ir žadintų pilietinį sąmoningumą. Iš visų čempionate dalyvavusių 29 komandų daugiausia dėmesio susilaukė ir laimėtojų laurus nuskynė būtent su ekologija susiję inovatyvūs projektai.

„Vaikų idėjos nėra lokalios, jie geriau nei suaugusieji mato ir jaučia globalias problemas, kurias reikia spręsti anksčiau nei kyla cunamiai, dega atogrąžų miškai ar išplinta mirtini virusai. Vaikams svarbu ne parduoti savo projektą, jie nori nuoširdžiai prisidėti prie geresnės planetos išlikimo“, – pastebi „MiniBoss“ vaikų verslo mokyklų „MiniBoss“ Vilniuje ir Klaipėdoje įkūrėja Diana Blažaitienė.

Komandos buvo vertinamos pagal penkis kriterijus. Kiek jų siūlomas produktas ar paslauga yra inovatyvi, koks tikėtinas pelningumas, ar reklamos kanalai pasirinkti tikslingai bei kokia numatoma jų sklaida. Taip pat komandos gavo balus ir už tai, kaip joms sekasi pristatyti savo verslo idėjas bei apginti jas prieš komisiją. Pasak D. Blažaitienės, pastarieji kriterijai ir pranešimų struktūra atitinka realiai vykstantį „pitch‘inimo“ modelį.



„Čempionato dalyviai turėjo pademonstruoti savo sugebėjimus įtikinti aplinkinius patikėti jų idėja. Jie pristatė savo sumanymą, pateikė biudžetą ir prielaidas, kada jų investicija atsipirks. Taip pat iš jų buvo prašoma pasirinkti tokius reklamos kanalus, kurie „taikliausiai“ pasiektų jų tikslinę auditoriją“, – pasakoja D. Blažaitienė.

Rungėsi ekologinės ir sveikos gyvensenos idėjos

Čempionato dalyviai varžėsi dvejose kategorijose: buvo renkami trys geriausi verslo ir socialiniai projektai.

Tarp verslo projektų akivaizdūs lyderiai buvo komanda „Smart write“, kuri pristatė rašymo programėlę-elektroninį sąsiuvinį, skirtą akademinei bendruomenei. Šis išradimas padės mažinti vartotojiškumą, šeimos išlaidas bei prisidės saugant gamtinius išteklius.

Kitų prizinių vietų laimėtojai pateikė siūlymus, kaip inovatyviais sprendimais galėtume gyventi sveikesnį ir aktyvesnį gyvenimą. Antrąją vietą užėmusi komanda „Move charging“ pristatė išmanųjį įrenginį, kuris generuoja energiją judant. Tai įrenginys, kurio dėka telefonų akumuliatoriai rečiau išsikraus, o žmonės daugiau judės.

Tuo tarpu trečios vietos laimėtojai – komanda „NCP“, pasiūlė inovaciją – filtrą (kamštelį), kuris perfiltruotų nustatytą cukraus kiekį iš gėrimų. Šis išradimas sumažintų diabeto ar nutukimo riziką. Netrukus šios idėjos bus pristatytos Vokietijos bei Amerikos verslo bendruomenėms, tikintis, kad jų įgyvendinimas pasieks rinkas.



Pirmąją vietą socialinių projektų kategorijoje laimėjo Klaipėdos komanda „Sunkios patyčios“. Ji palietė itin opią problemą – patyčias mokykloje. Kovoti su jomis buvo pasiūlyta edukuojant – leidžiant elektroninę knygą, kurioje vaikai dalinsis savo pačių ir draugų istorijomis apie nemalonias patirtis bei ras psichologų patarimų, kaip elgtis susiduriant su patyčiomis mokykloje ar internete. „MiniBoss“ studenčių atliktas tyrimas parodė, kad net 9 iš 10 vaikų susiduria su patyčiomis, bet mažiau nei trečdalis kreipiasi pagalbos į artimuosius ar specialistus. Merginos tikisi, kad jų projektas sulauks savivaldybių bei vaikų pagalbos linijos dėmesio ir galės kartu spręsti šią vis dar gają problemą.

Kiti projektai kalba apie ekologines problemas. Antrąją vietą užėmusi komanda „Clean World“ pristatė penkių lygių kompiuterinį žaidimą, skatinantį rūšiuoti plastiką.

Tuo tarpu trečios vietos laimėtojai – komanda „Tyras taškas“ pasiūlė įrengti vandens stoteles miestuose, kur kiekvienas galėtų atsigaivinti ar pasipildyti savo ištuštėjusias vandens gertuves taip mažinant plastiko naudojimą.

Komandos-laimėtojos pelnė kelialapį į tarptautinį „MiniBoss“ čempionatą ir po dviejų savaičių varžysis su stipriausiomis kitų šalių komandomis vardan geriausiųjų titulo.

„Džiaugiamės, kad mūsų vaikų idėjos bus pristatytos tarptautiniu mastu. Tai unikali proga įsitikinti, kad ne veltui esame garsūs savo pažangių technologijų ir specialistų pasiūla pasaulyje, bet turime ir labai sumanų jaunimą, kurių idėjos gali keisti pasaulį, o visų pirma – žmogaus gyvenimą“, – sako D. Blažaitienė.



Pagal medžiagą lrytas.lt

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS