New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL VILNIUS (Harvard for Kids)

5 DĖMESIO SRITYS: AR MANO VAIKAS GALI SUTELKTI DĖMESĮ IR ATLIKTI VISAS UŽDUOTIS



Grupė šešiamečių susėdę ratu klausosi, kaip mokytoja jiems skaito istoriją. Po 10 minučių daugelis vaikų pradeda nerimauti, šnabžda kaimynui arba atrodo, kad svajoja. Ar toks scenarijus nėra pasikartojantis? Taip, toks elgesys atitinka normalius, šios konkrečios amžiaus grupės lūkesčius ir yra tai ką mes vadiname “atitinkančiu amžių elgesiu”. Pernelyg greitai, daugelis suaugusiųjų pastebi problemą, kad jų ar kiti vaikai nesusikoncentruoja mokykloje, namuose ar per įvairius renginius. Dauguma vaikų turi trumpą dėmesio išlaikymo laiką, nes jų ilgalaikis dėmesys dar nėra išsivystęs. Tiesą sakant, jaunesnio amžiaus vaikams nebuvo numatyta sėdėti klasėje, susikaupti, skaityti ir rašyti dar prieš darželį. Jų smegenys tam nebuvo pasiruošusios ar paruoštos.


Norėdami gauti tikslesnį vaizdą, kiek laiko vaikai gali fiziškai išlaikyti dėmesį, vadovaukitės vaikų amžiumi. Vaikas turėtų sugebėti išlaikyti savo regimąjį ir klausomąjį dėmesį maždaug 5 minutes, jei jam yra 5 metai, 6 minutes, jei jam yra 6 metai, 7 minutes, jei jam yra 7 metai ir pan. Jei veikla, užsiėmimas ar įvykis jūsų vaikui yra įdomus ir naujas, dėmesio išlaikymo, minučių skaičius, žymiai padidėja. Paprastai ikimokyklinio amžiaus metais ir per pirmąją klasę tėvai ir mokytojai stengiasi būti kūrybingi ieškodami naujų būdų, kaip paskatinti vaikus mokytis ir domėtis tam tikru dalyku. Kai sužadinamas jūsų vaiko susidomėjimas, padidėja jo dėmesio išlaikymo laikas ir vaikas turi daugiau galimybių kaupti žinias. Vaizdinės nuorodos taip pat vaidina didžiulį vaidmenį užtikrinant jūsų vaiko dėmesio išlaikymą, jei jiems kyla sunkumų įsisavinti informaciją ar vykdyti nurodymus.


5 DĖMESIO SRITYS
Kenneth Lane'o knygoje „Vaizdinis dėmesys vaikams“ aptariamos penkios dėmesio sritis ir kaip jos visos susijusios su regimuoju stebėjimu ir kaip vaikas reaguoja į jų aplinkos dirgiklius (garsą, vaizdus, kvapą, skonį, lietimą). Šios penkios dėmesio sritys skiriasi nuo dėmesio rūšių, tačiau jos vis tiek gali būti susijusios, ypač jei jūsų vaikas susiduria su sunkumais dėl dėmesio išlaikymo ir susikaupimo.

Tuo metu, kai jūsų vaikas augs, didės ir jo dėmesio išlaikymo laikas, o tai padės nustatyt ar jo dėmesys atitinka jo amžių. Kai klasėje vaikui sunku sutelkti dėmesį ir susikaupti, o jų draugai ir bendraamžiai sugeba išlaikyti savo dėmesį, tai gali būti ženklas, kad jiems reikia pagalbos. Norėdami geriau suprasti savo vaiko dėmesio gaires, galite stebėti juos šiose penkiose dėmesio srityse ir nustatyti, kaip jie dirba kiekvienoje iš jų.

SUTELKTAS DĖMESYS
Ši pirmoji sritis yra pagrindinė vaiko reakcija į vaiko vizualinius (regos), girdėjimo (klausos) ar apčiuopiamus (lytėjimo) dirgiklius. Tai yra jūsų vaiko smegenų funkcija, kuri skiria pažinimo išteklius, kad sutelktų dėmesį į išorinę ar vidinę informaciją ar dirgiklius. Tokiu dėmesiu smegenys gali apdoroti duomenis. Jūsų vaiko dėmesys - tai gebėjimas sutelkti protą atidžiai stebint ar aktyviai klausantis. Suteikdami savo vaikui vizualinių užuominų, galite padidinti vaiko susikaupimą ir dėmesio išorinei informacijai efektyvumą. Vaizdiniai ženklai gali būti naudojami nukreipti dėmesį, pabrėžti ar sustiprinti padėtį. Pavyzdžiui, paryškintas arba pabrauktas žodis, lazerinė rodyklė, nukreipta į pristatymo dalį, arba mirksintis ženklas judriame mieste. Tokio tipo vaizdiniai ženklai yra visame pasaulyje. Jūsų vaiką automatiškai traukia tokio tipo vaizdiniai ženklai, kuriuos mato ir apdoroja jų regėjimo sistema.

ATRANKINIS DĖMESYS
Šio tipo dėmesys yra jūsų vaiko galimybė pasirinkti iš kelių veiksnių ar dirgiklių ir sutelkti dėmesį į vieną daiktą. Tai yra selektyvus procesas, kuris vyksta todėl, kad vaikas aktyviai filtruoja kitus trukdžius. Norint sutelkti dėmesį reikia, kad jūsų vaikas ignoruotų visus nereikalingus trukdžius, o tai sunku, jei jie kovoja su tokiomis problemomis, kaip jutiminio proceso sutrikimai, nes yra labai jautrūs foniniam triukšmui. Atminkite, kad selektyvi koncentracija ne tik filtruoja išorinę įtaką (pvz., Triukšmą), bet ir vidinę informaciją (pvz., Mintis).

Pavyzdys: kai reikalaujama, kad vaikas skaitytų ir suprastų klasėje, kurioje yra daug šurmulio, jis turi gebėti išfiltruoti trukdžius, kad galėtų sutelkti dėmesį į savo skaitymą.

DĖMESIO PERKĖLIMAS

Kitas šios dėmesio srities terminas yra pakaitinis dėmesys. Šio tipo dėmesys yra tada, kai jūsų vaikas turi galimybę perkelti dėmesį ir judėti tarp dviejų ar daugiau užduočių, kurioms keliami skirtingi kognityviniai reikalavimai. Tai skiriasi nuo “multitaskinimo”, nes jūsų vaikas turi nutraukti vieną užduotį, kad sutelktų dėmesį į visiškai kitą užduotį. Įdomu stebėti, kaip vystosi vaiko dėmesys, kai jie pradeda protiškai lanksčiai praktikuoti tokio tipo dėmesį. Jie įgis daugiau įgūdžių mokėdami perkelti dėmesį į užduotis.

Pavyzdys: recepto skaitymas ir recepto užduočių atlikimas.

NUOLATINIS DĖMESYS
Šio tipo dėmesys yra tas, kurį jūsų vaikas turi sutelkti į užduotį ilgą laiką. Tai yra gebėjimas visą laiką sutelkti dėmesį į vieną veiklą. Tai gali būti iššūkis ne tik vaikui, bet ir suaugusiam, ypač jei užduotis yra nuobodi ar nepageidaujama. Todėl, vaiko nuolatinio dėmesio lygis keisis. Yra begalė veiksnių, kurie lemia, kiek laiko vaikas gali išlaikyti savo dėmesį. Vieno tyrimo metu motinos elgesys su mažyliu ar vaiku buvo pagrindinis ilgalaikio vaiko dėmesio trukmės ir stabilumo veiksnys. Pagrindinis šio tipo dėmesio aspektas yra gebėjimas iš naujo sutelkti dėmesį, jei vaikas blaškosi.

Pavyzdys: vaikas sutelkė dėmesį į mokytoją, kuris aptarė naują matematikos sampratą. Vizualinis ir klausomasis dėmesys turi būti skiriamas mokytojui ir matematikos sąvokoms.

PADALINTAS DĖMESYS

Ši dėmesio sritis yra ta, kai vaikas vienu metu gali apdoroti du ar daugiau atsakymų į du ar daugiau klausimų. Žmonės nėra protiškai taip suprojektuoti, todėl sunku padalinti dėmesį.

Skirtingai nuo dėmesio perkėlimo, kai jūs pakeičiate vieną užduotį į visiškai kitą, dalijamo dėmesio naudojimas reiškia, kad bandote atlikti užduotis tuo pačiu metu. Kitas šios dėmesio srities terminas yra daugialypis užduočių atlikimas. Kai reikalingas tokio tipo dėmesio sutelkimas, jūsų vaikas kiekvienai užduočiai skiria tik dalį savo dėmesio. Tam tikra prasme jie dalija savo dėmesį vietoj to, kad jį perkeltų. Jūsų vaikas gali sėkmingai atlikti daugialypių užduočių vienu metu dėl raumenų atminties ir įpročio. Ši raumenų atmintis ir (arba) įprotis leidžia jūsų vaikui atlikti užduoties dalį be sąmoningų pastangų, tuo pačiu sutelkiant savo energiją kitai užduočiai ar kitai užduoties daliai, todėl atrodo, kad jie vienu metu atlieka daugiau nei vieną užduotį.

Pavyzdys: vaikas, grodamas pianinu, skaito natas. Jūsų vaikas sąmoningai nekreipia dėmesio į tai, kur dėti pirštus, jei raumenų atmintis yra iš ankstesnės praktikos ir patirties. Tada dėmesys krypsta į muzikos kūrinio skaitymą.

Dėmesys dažnai yra kitų pažintinių gebėjimų pradžia. Jūsų vaikas pirmiausia turi išmokti dalyvauti ir pereiti prie pastovaus dėmesio išlaikymas, kad jis galėtų apdoroti informaciją taip, kad suprastų. Jei jūsų vaikui sunku sutelktti dėmesį klasėje, tai gali reikšti, kad jis turi sunkumų ir kitose srityse. Galų gale nuolatinis dėmesys turėtų paskatinti mokytis su tikslu.

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS